Gezonde school

Gezonde school

 


Eten en drinken op school

Als basisschool willen wij bijdragen aan een gezonde ontwikkeling van onze leerlingen. Hier hoort gezonde voeding bij. Om deze reden hebben wij afspraken (beleid) gemaakt rondom eten en drinken op school. Met het uitvoeren van dit beleid heeft de school niet de intentie om ouders/ kinderen voor te schrijven wat ze moeten eten of drinken. De intentie van de school is om gezond gedrag en het maken van gezonde keuzes bij leerlingen te bevorderen. 


Pauzehap

Het is de bedoeling dat de leerlingen als pauzehap groente of fruit meenemen. De leerkrachten zullen dit in de klas stimuleren. Als kinderen dit niet lusten, dan mag er (bij voorkeur) een bruine of volkoren boterham meegenomen worden, dun belegd met zoet of hartig.


Lunchpauze

De leerlingen blijven de hele dag op school. Zij moeten zelf een lunchpakket meenemen. Wat betreft de lunch gelden de volgende afspraken:
  • De hoeveelheid eten die een kind mee krijgt, moet in een kwartier op te eten zijn
  • Er wordt (bij voorkeur) bruin of volkoren brood meegenomen, dun belegd met zoet of hartig
  • Geen koek of repen o.i.d.
  • Geen snoep of chips
  • Geen frisdranken, ice-tea, energydrink o.i.d.
  • Lunch wordt meegegeven in broodtrommel en beker of flesje. Lege verpakkingen nemen de kinderen mee naar huis (in verband met de hoeveelheid afval voor de hele school)
  • Eten dat kinderen niet opeten wordt niet weggegooid, maar gaat in de broodtrommel mee naar huis. Ouders kunnen dan zien wat de kinderen gegeten hebben.
Wij gaan de leerlingen zoveel mogelijk stimuleren hun lunch helemaal op te eten. Wij kunnen kinderen die dat niet willen echter niet dwingen om te eten. Uiteraard zullen wij, als dit vaak voorkomt, met de ouders overleggen en op zoek gaan naar een passende oplossing.
 

Kraanwaterdagen

Elke leerling heeft een eigen waterbidon waar hij of zij de hele dag water uit mag drinken. In de kleine pauze bij het fruit wordt er alleen water gedronken. Voor de lunch mag een leerling een pakje drinken meenemen. De kinderen zullen elk schooljaar een nieuwe bidon krijgen en de dop zal halverwege het schooljaar vervangen worden. Er is altijd een mogelijkheid om de dop eerder te vervangen. Deze kosten 0,50 cent per stuk. Doppen zijn verkrijgbaar via administratie of schoolleiding.
 

Trakteren op school

Als een leerling jarig is, wil hij of zij meestal op school trakteren en dat kan natuurlijk altijd. In principe wordt de verjaardag van een kind rond de kleine pauze met de groep gevierd. Er zal dan worden gezongen voor de jarige en de jarige heeft de mogelijkheid om te trakteren. Daarna mag de jarige met een andere leerling de klassen rondgaan om zich te laten feliciteren door alle medewerkers van de school. Het kind krijgt een kaart mee waarop alle medewerkers iets kunnen schrijven. De school stimuleert om gezond te trakteren, maar geeft ouders zelf de keuze. De school heeft de voorkeur voor kleine traktaties omdat er elk jaar veel verjaardagen gevierd worden. De leerkracht kan ervoor kiezen om de traktatie in de tas te laten doen, zodat dit op een later moment, thuis, opgegeten kan worden.
Het is gebruikelijk dat de kinderen ook een traktatie meenemen voor het schoolteam, dit is erg lief, maar absoluut niet verplicht. Er zijn ongeveer 150 traktaties in een schooljaar, vaak meerdere kinderen op 1 dag, dat is best veel. We vinden het belangrijk om aandacht te besteden aan de verjaardag van een kind, maar wat ons betreft kan dit zonder traktatie voor het team.
 

Activiteiten gezonde school

Gedurende het schooljaar bieden wij allerlei activiteiten aan die passen bij de gezonde school.  We doen met alle groepen mee aan de Nationale Kraanwaterdag, het Nationaal schoolontbijt en de Koningsspelen (met ontbijt). Daarnaast bieden we  1x per 2 jaar Overheerlijk overblijven aan en ieder jaar geven we Smaaklessen en lessen Hou je mond gezond.